Home Aanleggen Onderhoud Prijzen Contact

Onderhoud GraszodenWAT LEEFT HEEFT ONDERHOUD NODIG EN UW GAZON IS EEN LEVEND GRASTAPIJT.


Een gazon is echt niet het meest veeleisende deel van uw tuin, maar een goed en vooral regelmatig onderhoud wordt beloond met een fraai gezond grastapijt.

Enkele tips: Strooi zodra de vorst de grond uit is per 100m² 4 tot 5kg kunstmest, waarin stikstof, fosfor en kali zit. Herhaal dit eenmaal in de 4 weken met een lichtere dosering van 2 tot 3kg per 100m2 12-10-18. Het beste kunt u mest strooien als het gras nog droog is want dan valt de korrel tussen het gras en heeft u minder kans op verbranding.

Als u met een organische mest werkt bijvoorbeeld van culterra 10-4-6 dan hoeft u maar 4 maal per jaar te mesten. Voorjaar 1kg op 5m² en later 1kg op 10m². Wij raden u aan om in november kalk te strooien ter voorkoming van mos, mocht dit toch in uw gras zitten dan kunt u ijzersulfaat strooien 1kg per 100m².

Maai uw gazon regelmatig, veel gazons worden te kort gemaaid en daardoor ziet het er minder fraai uit dan het geval kan zijn als u een maai hoogte aanhoud van 2,5 a 3cm. U moet in de groei periode 2 maal per week maaien. Het beste is dit gras tijdens het maaien niet op te vangen op deze manier dient het weer als voeding voor uw gras.

Veel sproeien maakt het gras lui, sproei dus niet te snel want dan gaan de wortels niet diep genoeg de grond in. Bij droogte 1 á 2 maal per week sproeien. Stel de maaier bij erg droog weer wat hoger af dan droogt het gras niet zo snel uit. Als u sproeit dan kunt u beter in een keer goed sproeien 30mm dan elke keer een klein beetje. Als u geen regenmeter heeft zet er dan een potje onder om te kijken hoelang de sproeier aan moet om 30mm te krijgen. Dit telt niet voor een nieuw gazon die moet nog opnieuw wortels zetten dus die heeft regelmatig water nodig om niet te verdrogen.

Wanneer u jarenlang over het gras loopt, wordt de bovenlaag zeer vast en krijgen de wortels een te kort aan zuurstof, Uw gazon leeft er dan van op als u met een mestvork of handprikker 10cm diepe gaatjes prikt. Een goed

verzorgt gazon straalt adel uit.